Jan Modrák: Osobní deník (nejen) o videohrách

Konzole | Sobota 09.01.2010, 23:29

Dohráno: Gravity Crash

Dva nepříliš dlouhé zimní večery a padl i Gravity Crash. V jeho případě to nebyla láska na první pohled a s tou zmíněnou chemií to taky bylo složitější, ale nakonec jsem si k němu cestu našel a věřte nebo ne, místy se bavil snad ještě víc než u PixelJunk Shooter. Docela rozumím kritické recenzi Eurogameru (5/10) a chápu jejich argumenty (s řadou dokonce souhlasím), osobně jsem to ale měl trochu jinak. Odkazu mého oblíbeného Thrustu je totiž mnohem věrnější právě Gravity Crash, který je svým způsobem takové jeho volné pokračování. 

Mapy jsou tu nesrovnatelně větší a i když je úkol v každé misi v podstatě stejný (zničit určitý počet předem označených budov), cesta  k cíli se do značné míry liší. Narazíte na energetické štíty, teleporty, snad deset různých druhů odstřelovacích věží, obranné paprsky či podvodní části - s výjimkou nudných bossů je tedy náplň bez debaty rozmanitější, což ostatně platí i o obtížnosti. Stejně jako v PixelJunku ani tady jediný náraz do zdi není fatální, po několika kolizích už se ale o život strachovat musíte a pozorně sledovat je nutné i palivo (tip: zdejší energii, jakési žluté "tiberium", neničte úplně - po čase se totiž obnovuje) a málem bych zapomněl... jak hlásí název, existuje tu gravitace. Gravity Crash je zkrátka mnohem větší výzva, přičemž ale nepřekročil pomyslnou hranici únosnosti, což by přitom u tohoto typu hry nebylo vůbec těžké.

Jestli v něčem Gravity Crash vedle PixelJunku naopak ztrácí, pak už na první pohled ve zpracování. Postrádá vlastní identitu a osobitý vizuální styl (vzdáleně připomíná Geometry Wars), ošklivý ale rozhodně není, takže jaképak copak. Důležitější je, že tu na rozdíl od konkurenta najdete navíc i atraktivní kompetitivní multiplayer, speciální minihru, skvěle zpracovaný editor (potažmo tedy řadu zajímavých uživatelských map) a v neposlední řadě také demoverzi. Takže pokud jsem vás snad nepřesvědčil já (nebo trailer níže), třeba to zvládne demo. To máme tedy dvě povedené hříčky za poslední týden. Třetí na řadě je Alien Breed Evolution...