Jan Modrák: Osobní deník (nejen) o videohrách

Všeobecné | Neděle 20.01.2013, 21:24

Minecraftu se v ČR prodalo 27 tisíc

PC Gamer ve svém lednovém vydání zveřejnil zajímavou tabulku, ve které analyzuje prodeje Minecraftu podle zemí. Nevšiml jsem si, že by podobná statistika byla dostupná na internetu, pravděpodobně data získali přímo od Mojangu. Podle aktuálních údajů na webu se prodalo bez dvaceti tisíc 9 milionů kusů PC/Mac verze Minecraftu a PC Gamer uvádí, že podíl České republiky činí 0,3 %. To znamená, že se u nás prodalo 27 tisíc Minecraftů. V rámci světa pakatel, ale srovnání s tím málem, co víme o prodejnosti jiných her u nás, je rozhodně zajímavé. Zvláště vzhledem k tomu, že lze Minecraft koupit výhradně platební kartou, což je bariéra, která je u nás v souvislosti s herním trhem stále považovaná za velmi vysokou. Zajímalo by mě, kolik by se hry prodalo v klasických prodejních kanálech (krabicová verze a třeba i Steam) a se slušným marketingem.

Zpátky k číslům. Nejlépe je na tom s přehledem USA (39 %) před Velkou Británií (14,8 %) a Německem (7,71 %). Vysoko je i PC jinak nepřiznivě nakloněné Japonsko (2,88 %). Dvanácté Polsko už má prodeje celkem zanedbatelné (1,1 %), těsně před námi je pak zajímavé dvojice Rusko (0,49%) a Itálie (0,42 %). S ČR srovnatelně velké Maďarsko má prodeje třetinové (0.10 % tedy 9000 ks), naopak je na tom Rakousko (0,64 % a 57600 ks). Hluboko dole je Slovensko, Řecko, Argentina a Rumunsko (shodně 0,06% a 5400 ks).

Statistik Mojangu Patrick Geuder pak PC Gameru prozradil, že hodně záleží na platformě - mobilní Pocket verze na iOS a Android přístroje se například hned po USA nejlépe prodává v Jižní Koreji (která má na prodejích PC verze pouze 0,69 %). Dodal také, že tabulka popularity volné neplacené verze Minecraftu by vypadal úplně jinak (Polsko a Brazílie by v ní prý obsadily přední příčky) a domnívá se, že to spíše než s platebním mechanismem souvisí s finančními možnostmi. Zajímavá čísla.