Jan Modrák: Osobní deník (nejen) o videohrách

Všeobecné | Neděle 28.10.2012, 23:25

Zaujalo ve hrách: 28. října 2012

Aférou týdne je jednoznačně kauza kolem článku na Eurogameru, v němž se Rob Florence (mimo jiné) pozastavil nad neetickým chování některých novinářů. Jedna z dotčených se ozvala, požádala Eurogamer o stažení zmínky o své osobě, čemuž Eurogamer vyhověl. Florence (jinak osvědčený autor řady vynikajících článků) na to zareagoval ukončení spolupráce s Eurogamerem, čtenáři a "celý internet" pak vášnivou (a zaslouženou) kritikou Lauren Wainwrightové. Tolik v kostce, zajímá-li vás víc, přečtěte si tuhle trefnou, ale dlouhou reakci Johna Walkera z RPS, na kterou o den později navázal dalším příspěvkem, načež ještě poskytl prostor k vyjádření Florencovi. Na celém případu mě fascinuje naprosté nezvládnutí situace ze strany Wainwrightové, která svým jednáním dala vzpomenout na slavnou kauzu "Streisand Effect", jež vešla do dějin public relations. Kdyby se byla bývala rychle omluvila a celou věc vysvětlila (případně i zcela ignorovala!), nikdo by ani neštěkl. Ostatně, zas tak moc se nestalo. Vyhrožovat médiím a dotčeně popírat jakékoliv pochybení od ní ale bylo až nepochopitelně netaktické. Pamatujete si snad, že by nějaký vydavatel vyhrožoval hernímu médiu žalobou za nepravdivý článek nebo kritickou recenzi? Občasné škádlení k věci patří, ale o soudu nikdy nebyla řeč. Takže pokud herní novinář (!!) vytáhne tuhle kartu na herní web (!!!), nemůže se divit nenávistným reakcím. Zaznamenal jsem také kritiku Eurogameru za změnu článku - i já bych si přál, aby byl odvážnější, ale tady bych byl opatrnější. Zatímco v Americe by se něco podobného nemohlo nikdy stát, v UK je údajně legislativa dost odlišná, takže se raději zdržuji názoru. Každopádně zajímavá kauzička...

Se Zyngou je v posledních týdnech legrace. Vykázala tristní výsledky, utíká jí management a v nastálé panice (a s evidentní snahou všechno vsadit na online gambling) se sama zbavuje vývojářů i her, což napříč herní scénou způsobuje radost a pobavení (kopnul si i Conan O'Brien). Důležité události jsem průběžně psal na Twitteru, na VG247 najdete jeden ze sloupků, které všechno reflektují a sumarizují, na Gamasutře pak druhý, neméně zajímavý (protože jeho autor věří, že Mark Pincus ví, co dělá). Proč tu o tom ale vůbec píšu - vypadá to, že by mohla být legrace i příští týden. Zyngu si za cíl vybrali hackeři Anonymous, kteří se dostali k šťavnatým informacím (už zmíněná sázka na gambling, kompletní outsourcing vývoje z Indie atd.) a nehodlají si je nechat pro sebe. Viz článek na Techcrunch.

Kam na internetu zamíříte, když se chcete dozvědět o nových indie hrách? O těch nejlepších se píše i na velkých herních webech, ale tak vám uteče spousta menších, ale výtečných hříček, neprávem přehlížených skvostů a zajímavých experimentů, o freewarové scéně nemluvě. Zdaleka nejlepším zdrojem je IndieGames, solidní je třeba i TIG Source, který updatuje mj. Derek Yu a je bohužel vidět, že se svými kolegy nemá moc čas. Na zdejších fórech se ale během let vytvořila fantastická komunita indie vývojářů a fajnšmekrů - a právě tady už jsem narazil na nejeden indie skvost. Hodiny hledání a lustrování vám teď ukrátí nový indie server Venus Patrol, který vznikl díky Kickstarteru a který pravidelně každý pátek velmi zajímavou vizuální formou zveřejňuje výběr nezávislých her z fór TIG Source, které stojí za to sledovat. Skvělý nápad, stačí jeden pohled a víte.

Twitter digest:
@LordOmlette: Without Ion Storm, there would be no Starcraft. Xenu bless John Romero t.co/5CDJUyJP. Víme, jak to s ION Stormem a Dominionem dopadlo, o to zajímavější je to čtení. Další skvělý příběh producenta Blizzardu, tentokrát o Starcraftu.
@Swannyg66: Thanks to EA sports for sending us brand new #Fifa13 with modified covers! Brilliant. http://yfrog.com/esw2hwojZábavný fake. Fotbalisté z Watfordu se asi na coveru FIFA jen tak neobjeví... 
@benprunty: The amazing sales for the FTL soundtrack have allowed me to afford health insurance for my girlfriend and myself. So, thanks fans! Tyhle chvíle...
@terrycavanagh: Think I'm going to set up an email filter to auto-delete anything with the word "opportunity" in the subject. Dokážu si to představit.
@botherer: The ever-delightful CVG decides its next great move is to hang a freelancer out to dry: http://bit.ly/Vc68Ew . Scumbags. Zábavná herně novinářská kauzička.
@hammerware: Nová simulace Dobří hospodáři je ode dneška na českém AppStore zdarma ke stažení pro iPhone a iPad: http://bit.ly/T0CeCkFunguju na US AppStoru, takže pro mě zatím nedostupné, tak dávám echo alespoň tady.
@ben_silverman: Most. Awkward. D&D. Ever. http://bit.ly/QGn9DK. Ho!
@AnnoyedGamer: I just landed a plane using only QuickTime events. I feel so skilled. RE6 jsem moc nesledoval, ale celá řada tweetů ve mě probudila zvědavost. V dobrém i špatném slova smyslu. Možná to taky zkusím.
@BenKuchera: I'm pissed off people still have to justify playing a video game in 2012. The #1 book in the country is about bondage, for christ's sake.
@georgeb3dr: John Steinbeck's writing advice (1962) is 100% applicable to game dev. twitpic.com/b2a9nd.
@minitrollcz: Retro City Rampage Ps3 vs Xbox 360 screenshot comparion i.imgur.com/pDZaR.jpg.
@werezompire: I thought the whole point of crowdfunding was getting money without publishers. Now, devs are going to be indebted to publishers AND fans.
@MikeMcWhertor: The Riot Games bathrooms are very clearly marked to avoid any confusion. pic.twitter.com/auuGweDT.
@ID_AA_Carmack: Thought experiment: What if the App Store or Steam had a progressive tax instead of a flat tax? Developers in poverty could get a 0% rate, Rovio could be at a top marginal rate of 75%. (it is a bad idea, presented for consideration). Důkaz, že i génius může dostat dementní nápad.
@RaderCZ: Omlouvám se @EACzech, ale FIFA 13 už online hrát nemůžu... Dneska čistý skóre 21 zápasů, jendadvacetkrát proti Barceloně... už nemůžu :).
@NeilCastle: Poor @geoffkeighley #GamesJournalism pic.twitter.com/2PwhKv1Q.
@ncroal: Polygon should turn the meetings where its review scores are decided into a regular livestream called The Star Chamber bit.ly/RkS2MQ. Tohle je velmi zajímavý "kodex" recenzování na Polygonu (nový web mimochodem čerstvě spuštěn ke všeobecnému našení - včetně mého), ve kterém tvrdí, že budou hodnocení průběžně upravovat. V dnešní době kontinuálního vývoje (viz WoW, ale netýká se to jen onlinovek) je to vítaná aktivita, ale jsem velmi zvědavý, jak jí budou realizovat.
@XzoneCZ: Podle auditu za září se v ČR prodalo FIFA 13 na konzole 2x více jak na PC.
@korkyplunger: This is how you know we're shipping a game. pic.twitter.com/dm8sNbFc.
@SimonParkin: Eurogamer has funded me to chase stories over months many times. No specialist outlet is more dedicated to investigative vg journalism.