Jan Modrák: Osobní deník (nejen) o videohrách

Všeobecné | Čtvrtek 04.10.2012, 23:16

Dohráno: Sleeping Dogs

Na Sleeping Dogs jsem ze všech stran četl a slyšel samou chválu. Chválu sice nijak nadšenou, ale zato univerzální. To mě zaujalo, stejně jako strastiplný vývoj a fakt, že za áčkovou hrou stojí nezávislé studio (kolik takových ještě zbývá?). A tak jsem si zase po čase zahrál sandboxovou příběhovou akci. Vezmu to rychle: Na poměry portů z konzolí velmi vydařená PC verze, je ale nutné hrát na X360 gamepadu. Námět je skvělý, příběh na vyšší úrovni včetně postav funguje, konkrétní scény občas nadchnou, jindy ale zklamou a většinou si řeknete "meh". Dialogy postrádají břitkost, jak jí známe od Rockstaru. Srovnání s produkcí Rockstaru pro Sleeping Dogs obecně nevychází nejlépe, hře zjevně chybí ambice (snad s výjimkou rozpolcenosti hlavního hrdiny), ale většinou to prostě slušně šlape.

Jedním důvodem je bojový systém, který se zjevně inspiroval tím z Arkham Asylum / Arkham City (což vzhledem k vydavateli nemusí být náhoda) - kung-fu bitky prostě fungují, základní ovládání je svižné a "zakončovací" chmaty zábavné. V téhle souvislosti musím zmínit docela nízkou obtížnost, která se mi zdála konstantní od začátku do konce - jakmile jsem ale bojový systém zcela ovládl (a ano, pár hodin mi to trvalo), hrou sem projel jako nůž máslem i bez speciálních komb. Ne, že by to byl problém, jen to je zajímavý kontrast proti GTA. Druhá pochvala patří městu, Hong Kong se povedl a hezky to tam žije, zvláště v úzkých uličkách a na tržištích. Když vám v noci a za deště prší za krk, kolem vás září neonové reklamy a od stánkaře si kupujete nudle... jo, občas jsem té atmosféře s chutí podlehl.

Výhrady přeskočím, není jich málo, ale v zásadě platí to, co jsem řekl v úvodu. Sleeping Dogs je solidní vydařená hra, na kterou si za rok nevzpomenete. Není tak velká jako GTA, nemá tak zajímavý příběh jako Mafie a není tak vynalézavá jako Saints Row, ale pokud umíte občas přimhouřit oko, pobaví náramně.

Doporučená četba: Michael Abbott na svém blogu Brainy Gamer chválí Sleeping Dogs a zajímavě analyzuje hlavní postavu hry. * "Wot I Think" článek na Rock, Paper, Shotgun. * "I want more Sleeping Dogs" je dost (snad až příliš) nadšený sloupek Kotaku. * Pár argumentů, proč by mohlo stát za to, pustit se do hry podruhé. * Z českých textů vybírám recenzi na Games.cz (8/10). * Pokud si pamatujete na Shenmue, možná vás taky pobaví tahle parodie vytvořená ve Sleeping Dogs.