Jan Modrák: Osobní deník (nejen) o videohrách

Všeobecné | Středa 19.09.2012, 20:02

PlayStation Plus

PlayStation Plus jsem tu už několikrát doporučoval, ale dnes musím znovu. Roční předplatné je totiž právě do dnešní půlnoci k dispozici s 25% slevou, což je 974 korun (běžná cena je 1299 korun, na 90denní členství se sleva nevztahuje, to stojí 390 korun). Měsíčně vás tedy členství přijde na pouhých 80 korun a za to dostanete opravdu hodně muziky: hodinové zkušební verze plných her, nezanedbatelné slevy na nabídku PlayStation Store, předčasný přístup k demoverzím a betaverzím (právě teď třeba Dust 514 a Jet Set Radio), online úložiště na uložené pozice (před pár dny rozšířené na 1 GB) a další věci jako automatickou aktualizaci firmware konzole i her (například každý den ve 4 hodiny ráno).

Zásadním benefitem jsou ale hry zdarma a letos na E3 Sony tuto nabídku (tzv. Instant Game Collection) ještě zvýhodnila - kromě stále celoroční nabídky InFamous 2, LittleBigPlanet 2 a Motorstorm Apocalypse je zbytek pravidelně obměňován a rozhodně nemusíte mít strach, že se dostane jen na slabší nebo starší tituly. Právě teď je zdarma Red Dead Redemption a také čerstvě vydaný Double Dragon Neon (před měsícem to byl třeba Dead Space 2 a Outland). Dohromady Sony za rok slibuje alespoň 45 titulů a funguje to tak, že pokud si hru v aktuální nabídce stáhnete, je bezplatně přístupná až do okamžiku, kdy vám předplatné PlayStation Plus skončí. Detaily najdete na oficiálním webu PlayStation, tady je krátký FAQ. Za zmínku stojí také dnešní novinka, podle které bude v listopadu nabídka rozšířena i na Vitu, samozřejmě při zachování ceny.

Tohle asi znělo jako agitka, ale opravdu jsem přesvědčen, že je Plus fantastická nabídka ať už pro hardcore nebo casual hráče a obzvlášťě za dnešní výhodnou cenu bych neváhal ani vteřinu. Domnívám se sice, že by například automatické aktualizace měly být bezplatně dostupné všem (nutnost zdlouhavě instalovat patche her a firmware konzole je právem kritizovaným aspektem PS3), ale jinak je to jedna z nemnoha věcí, ve kterých má PlayStation Network proti Xbox Live navrch. Multiplayer je zadarmo a za 80 korun měsíčně cca pět her zdarma? O moc výhodnější už to být nemůže...