Jan Modrák: Osobní deník (nejen) o videohrách

Všeobecné | Pátek 07.09.2012, 13:42

Zaujalo ve hrách: 7. září 2012

Druhý den po mém komentáři o Greenlightu Valve udělalo první zásadní změnu podmínek, když od tvůrců požaduje poplatek ve výši 100 dolarů (zde je jejich oznámení). Stojí za zmínku, že peníze půjdou na charitu a že jde o jednorázový poplatek a vývojář pak může na Greenlight umístit další svoje projekty (alespoň to tak chápu). Motivace je jasná - zbavit se balastu, odpadu a trollů. Mám z toho osobně trochu ambivalentní pocity. Na jedné straně jsem přesvědčen, že to svůj účel splní a že sto dolarů není pro vývojáře s profesionálními ambicemi nijak moc. Na straně druhé je ale pravda, že by přece stejný účel splnil i poplatek ve výši 10 dolarů. V každém případě krůček dobrým směrem, ale vyhráno Greenlight ještě zdaleka nemá. PS: Na Gamasutře a RPS zveřejnili články, ve kterých se řada indie vývojářů vyjadřuje ke Greenlightu.

Před časem jsem psal o Xbox Live a jeho herním obchodu, který je ukryt za reklamami na filmy a televizní obsah. Ani PlayStation Store ale není zrovna příkladem dokonalého e-shopu. Řada lidí kritizuje jeho strukturu - mají do jisté míry pravdu, ale na to jsem si nakonec nějak zvykl. Vadí mi jiná věc. Na PSN (a je celkem fuk, jestli nakupujete na televizi přes PS3 nebo na malém displeji Vity) totiž není nijak možné zobrazit obrázky z většiny kupovaných her a vybíráte pouze podle malé ikonky a textového popisu. Je to absurdní, ale v praxi tak sedím u počítače a přes Google si hledám podrobnější informace. Vždyť i v online podpoře vysmívané Nintendo má na 3DS Shopu u každé hry čtyři obrázky a dokonce i videa.

Na iOS jsem v posledních několika týdnech neměl co hrát, opravdu dobré hry tu teď postrádám. Už nějaký čas se chystám o několika výjimečných věcech napsat (prozradím, že jde o Retro Racing a 10000000), teď alespoň krátce k včera vydané dolarovce Super Hexagon. Je to hra Terryho Cavanagha (v indie branži hodně respektovaný vývojář, mj. tvůrce VVVVVV), takže jsem kupoval poslepu. Je to zvláštní hra. Hra, ve které uslyšíte potupné "Game Over" několikrát za minutu, ale vadit vám to nebude a když pak najednou vydržíte 50 vteřin, budete na sebe pyšní, jako byste právě dohráli Dark Souls. Nebo skoro. Ostatně, první (nejnižší!) obtížnost se jmenuje Hard, pak následuje Harder, Hardest atd. Ale nenechte se tím odradit, za těch pár korun to v každém případě stojí. Tady je fajn rozhovor s Cavanaghem, zde krátký textík PA Reportu. Tak o víkendu potrénujte a uvidíme v neděli na žebříčku GameCenteru...

Twitter Digest:
@AiliciaLui1: Haha, a reminder of how we see Chinese sleeping everywhere :) pic.twitter.com/uRMCm5UG Taky jsme byli mladý, ale tohle?
@davedesade: Tak včera to bylo přesně 40 let, co se na pultech obchodů objevil Magnavox Odyssey. Děkujeme pěkně, pane Baer! Zásadní mezník, o tomhle by se mělo mluvit víc a hlasitěji. Přidávám se.
@PrizdaCZ: Mezi vynálezy zkázy, na který láká novej Ekonom, bych čekal i PS3, když už použili obrázek z její reklamní kampaně... bit.ly/OP4WBN.
@MikeMcWhertor: Kojima says his first choice for an actor to play Snake is Hugh Jackman. "I don't know, he's out there a lot." Já to říkal dávno.
@botherer: Most of the time I'm certain I married the right person. But now she tell me she's too busy to have me explain the rules of Picross to her. To znám.
@spacejunker: V Ghane natocili Devil May Cry 1 & 2, viac k tomu snad netreba dodavat, vlastne ano, spickovy trailer http://t.co/RDYE4ra1.
@blixak: Hezká infografika nákladu herních časopisů ve světě. Ale myslím, že to do TOP 7 by se vešel i polskej CD Action.. http://t.co/b5G7qtKI. To je spíše srovnání vybraných médií než TOP. Skutečný žebříček největších herních časáků bych rád viděl. A taky historické srovnání s jejich zlatou érou.
@KyleOrl: Two rumors pointing to at least one game system launching in 2014 instead of 2013. Hmmmm. Takových spekulací ještě bude... ale tenhle člověk informace má a já bych si na zpoždění PS4 taky klidně vsadil.
@MikeMcWhertor: Or what if Apple decided video game names made any sense and released the iPhone: Judgment or iPhone: Ascension or iPhone: Revelations. Haha.