Jan Modrák: Osobní deník (nejen) o videohrách

Všeobecné | Neděle 11.12.2011, 18:55

Klan - Multimediální časopis staré generace

O kultovním multimediálním časopisu Klan jsem chtěl něco napsat už strašně dlouho - nejsou po něm na internetu takřka žádné stopy, a to dokonce ani na YouTube, kde je jinak (jako známo) úplně všechno. Předběhl mě Dan Hrouzek, který jako svého druhu poctu vytvořil jednoduchý web Klan 2011, kde hodlá týden co týden publikovat jedno nové vydání (vyšlo jich celkem 42, takže mu popřejme hodně trpělivosti). V tuto chvíli tu najdete nulté a první číslo. Skvělá práce, díky za ní a potažmo za všechny vzpomínky na Klan, které si díky němu oživuju. Velké poděkování také za Jukebox s kompletním famózním soundtrackem.

Je Klan opravdu kultovní? Za necelé čtyři ročníky (vycházel od prosince 1996 do června 2000) si jistě nestihl získat tak masovou popularitu jako zdejší herní časopisy, komerční úspěch ale pro získání statusu kultu nikdy nebyl potřeba (vlastně skoro naopak). Klan byl z mého pohledu především nadčasový - Dan Hrouzek sice píše, že se "časopis Klan přesně trefil do začátku digitální éry a zvolil k tomu to správné médium, CD-ROM" a dodává, že by jen o pár let kvůli internet nic takového nebylo možné, to je ale jen půlka pravdy. Klan totiž najednou získává relevanci v dnešní době multimediálních aplikací pro tablety, které s velkou slávou představují největší vydavatelské domy. Zkrátka a dobře, jeho autoři se trochu unáhlili a předběhli dobu o patnáct let...

Sám musím přiznat, že jsem Klan nijak náruživě nečetl a kupoval ho jen příležitostně - čtení z monitoru jsem tehdy nenáviděl snad ještě víc než dnes (ačkoliv jsem se podílel na diskmagu Pařeniště, to je další projekt, ke kterému bych se rád vrátil). Seznam autorů a spolupracovníků je ale působivý (viz credits) a interface i po těch patnácti letech stále nečekaně svěží (zvlášť, pokud si pustíte některé z pozdějších vydání). Nemáte-li čas na stahování obrazu CD a spouštění přes DosBox (a ten byste si udělat fakt měli), nahrál jsem na YT krátkou ukázku z prvního čísla. Teď už je tam konečně všechno.